Preventie en/of behandeling

De vraag: "Wat vinden jullie van medicijn x, of geneeskunde in het algemeen?" krijgen we best vaak. Wij leggen namelijk de focus op waarvan wij geloven dat het gezondheidszorg 3.0 is, dus op preventie en een gezonde levensstijl. Dit wil niet zeggen dat wij de huidige medische wetenschap afzweren, onzin vinden of wat dan ook. Daarbij zegt bijna elke arts ook dat wat zij doen gebaseerd is op empirisch bewijs, maar de exacte wetenschap nog niet compleet is. Oftewel: Het werkt wel, maar we weten niet precies hoe.

We vinden het jammer dat men vaak naar een arts gaat wanneer het te laat is. En natuurlijk ga je niet naar de eerste hulp voordat je iets gebroken hebt. Maar we merkten wel dat als we een preventief artsen bezoek wilde inplannen dat dit nagenoeg onmogelijk was. Er waren immers geen klachten, maar wel al wat kleine alarm signalen.

Hierin ben je dus vooral op jezelf aangewezen. Zeker omdat miet alle internet bronnen even betrouwbaar zijn. En ondanks dat wij absoluut niet alles claimen te weten, lezen wij met onze biochemische kennis soms valse claims waarvan we direct weten dat het meer kwaad dan goed doet. Volg dus vooral je gevoel.

Als je alles eet dat je moet eten, maar alles laat staan dat slecht voor je kan zijn, moet je dus alles laten staan.

Toch is wat artsen doen niet zo heel veel anders dan wat wij geloven. Ook zij gaan uit van het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Wanneer ze na een operatie een wond hechten, gaan zij er immers ook maar vanuit dat het lichaam van de patiënt de wond beter maakt. Daarbij geven ze ook aan dat het na een operatie beter is om niet te roken, omdat dit genezing kan verminderen.

De wetenschap gaat hard, en de kans is groot dat er over 100 jaar net zo terug wordt gekeken naar deze periode, als wij nu naar middeleeuwse klinieken kijken. Alleen de toekomst kan leren of we nu op het juiste spoor zitten, of dat we knettergek zijn.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op!
Je kunt ons steunen door onze content te delen. Mocht je ons een financieel willen steunen, zijn we je heel erg dankbaar. Op deze manier kunnen we onafhankelijk blijven doen wat we doen.