Verklein en diversifieer boerderijen

Een eigen boerderij in Scandinavië, wellicht heb je ons er al vaker over gehoord, maar wat willen we nu eigenlijk? Willen we een kippenhouderij? Spinazie verbouwen? Koeien? Varkens? Eigenlijk willen we een klein beetje van alles. Een kleine veelzijdige boerderij waarin we een klein ecosysteem creëren. En als je er over na denkt is dat zo gek nog niet. Elk systeem waar slechts een soort leeft, vergt veel aandacht en input van buitenaf. Wanneer je een vijver met alleen goudvissen houdt wordt het water vanzelf giftig; voeg je er ook planten aan toe, slakken en misschien wat andere beestjes, dan wordt het water vanzelf schoner.

Kijk maar eens naar een bos: verschillende soorten helpen elkaar. Waar de ene plantensoort niet van zure deeltjes in de grond houdt, is de ander er gek op. Door planten (zowel met als zonder dieren) samen te laten werken maken we een sterk lokaal ecosysteem, waar je nog van kunt eten ook.

Maar de schaalbaarheid dan? Alle mensen moeten toch eten hebben? Ja, dat is waar, en wij denken ook dat schaalbaarheid geen probleem hoeft te zijn, als we maar de andere kant op schalen. Er werken wereldwijd steeds minder mensen in de agrarische sector. We schalen op met machines, chemische bemesting, en alle negatieve effecten hiervan. Op deze manier maken we weliswaar veel voedsel, maar verliest ons eten langzaam zijn voedzame waarde. Welke kant moeten we dan wel op schalen? We hebben meer kleine boeren nodig, die meer verschillende soorten eten produceren.

Koop lokaal en steun je plaatselijke boer. Dit heeft echt een aantal grote voordelen, zo leer je de mensen kennen die voor jouw eten zorgen. Want hoe lekker wij vlees ook vinden, we hebben liever organisch biologisch en plaatselijk geslacht vlees, dan dat die arme beestjes 24 in een vrachtwagen hebben gezeten onderweg naar een donker slachthuis, en vervolgens met het vliegtuig weer terug gebracht worden naar onze supermarkt. Daarbij zijn het ook vaak echt leuke mensen, en de prijs... valt echt wel mee ;-)


Nieuwschierig naar wat verdieping?

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op!
Je kunt ons steunen door onze content te delen. Mocht je ons een financieel willen steunen, zijn we je heel erg dankbaar. Op deze manier kunnen we onafhankelijk blijven doen wat we doen.