Vecht voor je lichaam, zodat het ook voor jou kan vechten

Sommige onderwerpen zijn moeilijk. Tegenwoordig helemaal. Als je ook maar iets zegt dat tegen een bepaald narratief ingaat ben je een wappie of complot gekkie. Om iedereen die zich maar afvraagt 'of wij wel helemaal goed zijn', een handje te helpen: 'Nee, dat zijn we niet'. Wij zijn bewust tegendraads omdat we vinden dat er altijd ruimte voor discussie moet zijn.

En dat is precies waar het tegenwoordig mis gaat. Niet mee eens zijn wordt verward met mordicus tegen. Dat zijn we niet per se. Waar zijn we dan wel voor? Eigen keuzes maken, en de keuzes van anderen respecteren. We kunnen alleen maar helpen als mensen geholpen willen worden.

Het is veel makkelijker om jezelf als slachtoffer te zien dan als dader.

Veel dingen doen we echt zelf. Ik ken helaas genoeg voorbeelden van mensen die nu binnen zitten en niet naar buiten durven. Ik hoop als je dit over een paar jaar leest, dat deze periode slechts een nare herinnering is, en dit niet nog verder is geëscaleerd is. De mensen die nu binnen blijven, zien hun conditie merkbaar achteruit gaan. De trap op en af lopen is de enige beweging die ze nog krijgen. Het erge is dat ze zichzelf voorhouden dat ze nu goed bezig zijn.

Het immuunsysteem is net een spier, je moet het in beweging houden om het sterker te maken.

Ga een stukje lopen

Kleine stapjes zijn genoeg, maar doe wat je kan. En natuurlijk kun je bij een risico groep behoren die heel erg vatbaar is voor een virale infectie, en in dat geval is het logisch dat je bang bent. Maar bedenk jezelf altijd: "Wat kun jij zelf om jouw kansen te vergroten". Want al kun je, van alle risicogroepen waar je in valt, al eentje achter je laten, heb je zo veel meer kans, tegen allerlei virale en bacteriële infecties. Dus stel je bent boven de 70, hebt overgewicht en bent hartpatiënt. Dan val je in 3 risicogroepen. Dit is een opstapeling van risico's. Aan twee kun je wellicht niks doen, je bent eenmaal ouder dan 70 jaar, en hart problemen zijn niet simpel op te lossen. Maar overgewicht kun je wel wat aan doen. Wanneer je dit probleem aanpakt, bijvoorbeeld met hulp van een diëtist of je huisarts, verklein je al je kans op een eventueel ernstig ziekte verloop.

Verder lezen

Natuurlijk hoef je niks van wat ik zeg voor waar aan te nemen. Maar als je toch nieuwsgierig bent, zijn er wetenschappers die een interessant artikel hebben geschreven over de relatie tussen overgewicht, leefstijl, en reacties van je immuunsysteem.

(Artikel in het Engels) The Impact of Obesity and Lifestyle on the Immune System and Susceptibility to Infections Such as COVID-19

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op!
Je kunt ons steunen door onze content te delen. Mocht je ons een financieel willen steunen, zijn we je heel erg dankbaar. Op deze manier kunnen we onafhankelijk blijven doen wat we doen.