Minder afhankelijk ipv klagen over ‘het systeem’

Natuurlijk krijgen wij wel (vaker dan eens) afkeurende reacties van mensen die niet 'snappen' wat wij willen doen, en waarom we het willen. Een voorbeeld dat we vaak gebruiken is het volgende:

Wanneer je een huis koopt of huurt in een woonwijk, zonder tuin of met weinig ruimte, heb je veel inkomsten nodig, omdat voor alle zaken die je nodig hebt om te leven (stroom, water, eten) afhankelijk bent van leveranciers. Jaarlijks worden de huren verhoogt, stijgen rentes, en als je onverhoopt je baan verliest, of even wat minder inkomsten hebt uit je eigen bedrijf komt direct je levensonderhoud in gevaar. De enige manier om dan niet dakloos worden of in de schulden te raken is door of al je spaargeld op te eten, of hopen dat je zo snel mogelijk een nieuwe bron van inkomsten vindt. Dan begint het weer van voor af aan, geld verdienen, 70% 'gedwongen' uitgeven, 20% vrije keuze uitgaven, en als je gelukt hebt 10% sparen.

Als je netjes de standaard volgt ben je in de meeste landen veilig, maar tegelijkertijd ook helemaal afhankelijk. En hoe groter je huis is, of hoe groter je consumptiebehoefte, hoe groter je afhankelijkheid van het systeem. Nu snap ik dat wat wij willen, niet voor iedereen weggelegd is, en welke reden je hier ook voor hebt: dat is prima. Jouw leven, jouw keuze. Wij willen graag onze consumptie behoefte verlagen door wat meer zelfvoorzienend te zijn, en meer te produceren dan te consumeren.

Maar nu wat nieuws! Door wat recente gebeurtenissen zijn we bij een kruispunt aangekomen, waardoor we de knoop door moesten hakken. Het gaat lastig worden (understatement) maar we gaan snel een aantal boerderijen bezoeken. Dus als alles nu goed gaat, (en we een negatieve test krijgen), vertrekken we al binnen een paar weken.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op!
Je kunt ons steunen door onze content te delen. Mocht je ons een financieel willen steunen, zijn we je heel erg dankbaar. Op deze manier kunnen we onafhankelijk blijven doen wat we doen.