Het probleem van de steeds digitaler wordende wereld is dat we elkaar uit het oog verliezen. Ja, je kunt nog steeds de foto van de kat van de buurvrouw liken, maar ondanks de eindeloos lijkende mogelijkheden van de digitale wereld, verliezen we onszelf in een steeds kleiner wordende bubbel. Het maakt niet uit of je links of rechts bent, je blocked de andere partij, en word meegezogen in steeds extremere beelden van 'de tegenpartij'.

Wat is hier een oplossing voor? Moeten we de vrijheid van meningsuiting inperken? Hebben we behoefte aan nog meer regels? En zo ja, wie mag dan bepalen wat die regels zijn? De overheid? Of misschien big tech bedrijven zoals Google of Facebook? Zijn hun algemene gebruiksvoorwaarden dan ineens de wet? Het aller engste probleem komt nog: Als alles digitaal geregeld wordt, komen er ontelbare onzichtbare vijanden bij. Zowel reeel, als fictief. Er zullen hackers(groepen) zijn die zaken willen ontregelen, maar er kunnen ook 'schuldigen' aangewezen worden die niks verkeerd hebben gedaan. Een land kan zeggen dat een ander land (het liefst zo ver mogelijk weg) ze probeert te hacken, en de bevolking krijgt vanzelf een hekel aan de ander.

Wat is hier de oplossing voor? Het is makkelijk dan je denkt: Blijf met elkaar praten. En niet alleen op twitter, facebook of via leuke memes op het internet. Zoek elkaar op, en blijf in gesprek. Investeer in echte relaties. Want hoe mooi de digitale mogelijkheden ook zijn, niks vervangt een knuffel of een kus van iemand die bij je staat. Laten we zorgen dat de digitale wereld alleen een supplement is in je leven. En zoals je misschien wel eens een vitamine pilletje neemt, moet dat nooit je normale voeding vervangen.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op!
Je kunt ons steunen door onze content te delen. Mocht je ons een financieel willen steunen, zijn we je heel erg dankbaar. Op deze manier kunnen we onafhankelijk blijven doen wat we doen.