Eten: graden van scheiding

Wat is gezond en wat niet?

De meeste mensen hebben wel een idee wat gezond is en wat niet. Een wortel bijvoorbeeld gezonder dan een frikandel, maar toch kun je op alleen wortelen niet leven. Je mist dan bepaalde vetten en eiwitten die je als mens ook nodig hebt. Om te leven consumeren we leven, of iets dat ooit geleefd heeft. Of het nu gaat om zeewier, groentje, vlees of een schaaldier, ze hebben allemaal geleefd. We kunnen immers niet leven op levenloze materie zoals stenen.

Graden van scheiding

Over het algemeen denken wij, dat hoe dichter het eten bij 'de levende bron' staat, hoe gezonder het is. Een komkommer, wordt na de oogst gegeten, en heeft geen verdere bewerking nodig. Als we een stap verder gaan komen we aan bij sommige vlees producten. Neem een kipfilet, deze komt van de kip, en wordt vervolgens tenminste gebakken. Verder komen we bij gefermenteerde producten, en hierna gaat het eigenlijk bergafwaarts met de gezondheid van etenswaren. Hoe meer bewerkt een stuk eten is, hoe slechter het over het algemeen is. Denk hierbij aan echt 'fabrieksvoedsel' zoals snoep, taarten en ander bewerkt voedsel.

Maar er is meer: gezondheid van eten zit volgens ons niet alleen in de graden van scheiding van het levende organisme. Het zit er ook in hoe dat organisme behandeld en verzorgd is. Sla dat op organische meststoffen en aarde is gekweekt vinden wij beter dan sla die op vloeibare chemisch vervaardigde mest gegroeid is. Hetzelfde geldt voor mensen die vlees eten: een vrolijke biologische koe die een leuk leven heeft gehad, is gezonder dan een koe die in een box heeft gestaan en haar hele leven antibiotica heeft moeten slikken.

Het is niet makkelijk, maar goede producten zijn te vinden

Een biologisch label zegt helaas niet alles. Gelukkig is Nederland vele boeren rijk die ook rechtstreeks aan consumenten verkopen. Koop, als je enigszins kan zoveel mogelijk van boeren jouw omgeving. Zo steun je ze niet alleen maar kun je ook zien waar jouw eten vandaan komt, en nog belangrijker, hoe het behandelt word.

Zodra wij onze deuren kunnen openen in Scandinavië bieden wij ze ook goed eten aan. Uit het bos, uit de zee en van het land. Wij geloven dat je bent wat je eet, zomaar eens een diepere waarheid zou kunnen hebben.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op!
Je kunt ons steunen door onze content te delen. Mocht je ons een financieel willen steunen, zijn we je heel erg dankbaar. Op deze manier kunnen we onafhankelijk blijven doen wat we doen.