Een mening hebben is moeilijk. Je kan gelijkgestemden tegen komen maar vaak ook andersdenkenden. Dat merken wij ook vaak. Onze overtuigingen zijn immers niet voor niets precies dat: "iets waarvan je overtuigd bent". Dat maakt de mening van een ander niet minder belangrijk of valide, hoe pijnlijk dat soms ook kan voelen.

Waar we echter voor moeten waken is dat we niet meer met elkaar kunnen praten. Onze humor is vaak niet de humor van anderen, en onze levensovertuiging kan ook mensen tegen de borst stoten. Maar dat maakt zowel beide partijen niet minder mens of minderwaardig. We zijn niet allemaal gelijk, maar we zijn wel gelijkwaardig. Keuzevrijheid is belangrijk, de mogelijkheid om je mening te hebben en te mogen verkondigen is dat ook. Als we dat kwijtraken geraken we op een glijdende schaal.

Sommige mensen zijn misschien intollerant, en je hoort vaak "we kunnen niet tolerant zijn voor intolerantie", maar we kunnen ze wel vragen, gewoon van mens tot mens: "Mogen wij alsjeblieft onze eigen keuzes maken?". Wij zijn lang bang geweest, en zijn dat soms nog steeds, om onze geloofsovertuiging uit te dragen, en om gezien te worden.

Maar als wij overtuigd zijn van onze plannen, en geloven in onze overtuigingen, dan hoeven wij ons er toch niet voor te schamen? En ookal zijn wij geen mensen die graag in het middelpunt staan, willen we graag onze visie met anderen delen. Nieuwe dingen zijn altijd eng, maar zoals een oud Japans spreekwoord zegt:

Als je de oceaan over wilt steken, moet je niet bang zijn om de kust uit het oog te verliezen.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op!
Je kunt ons steunen door onze content te delen. Mocht je ons een financieel willen steunen, zijn we je heel erg dankbaar. Op deze manier kunnen we onafhankelijk blijven doen wat we doen.